KURULUŞ
MADDE 1. Mimarlık Vakfı Kaynaklarından 1997 yılında 100 kg gümüş karşılığı ayrılarak kurulan Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı’nın yönetimi ve işleyişi Mimarlık Vakfı Senedine göre hazırlanmış işbu yönetmelik hükümlerine göre yapılır.
DAYANAK
MADDE 2. Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Sandığı, 29.06.1996 yılında kurulan Mimarlık Vakfı Senedi Amaç Maddesinde yer alan hükümlere dayanılarak kurulmuş ve işbu yönetmeliği Mimarlık Vakfı Senedi esaslarına göre düzenlenmiştir.
AMAÇ VE KAPSAM
MADDE 3. MİV-SAN Aktif Üyelerine veya lehtarlarına bu yönetmelikle belirlenen yardımları yapmak ve bu yardımların kapsamını zamanla genişleterek etkin bir sosyal güvenlik şemsiyesi oluşturmak amacıyla kurulmuştur.
TANIMLAR
MADDE 4. Bu yönetmelikte geçen;
MİV : Mimarlık Vakfı’nı,
MİV-SAN: Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı’nı,
MİV-SAN Üyesi: MİV-SAN giriş ödentisini ödeyen aktif ve pasif üyeleri,
MİV-SAN Aktif Üyesi: Yıllık ödentilerini aksatmadan ödeyen ve MİV-SAN’a karşı edimlerini eksiksiz yerine getiren üyeyi,
MİV-SAN Pasif Üyesi: Yıllık ödentisini üst üste iki yıl ödemeyen üyeyi,
GENEL KURUL: MİV-SAN Aktif Üyelerinin katılımı ile her yıl gerçekleştirilen toplantıyı,
İfade eder.
MİV-SAN ORGANLARI
MADDE 5.
- a) Genel Kurul
- b) Yönetim Kurulu
MADDE 6. Genel Kurul, MİV-SAN Aktif üyelerinden oluşur. Her yıl Ocak ayı içinde, iki yılda bir seçimli diğer yıl mali gündemli toplanır.
MADDE 7. Genel Kurul toplantı duyurusu; Yönetim Kurulunca toplantının yeri, zamanı ve gündemi, belirlenerek, toplantı tarihinden en az bir ay önce MİV-SAN Aktif Üyelerine yazılı olarak toplantı çağrısı yapılır. Genel Kurul toplantılarıyla ilgili çağrı metninde gündemin belirtilmesi gerekir. Toplantı yeter sayısı, Genel Kurul üyelerinin (MİV-SAN Aktif Üyeleri) tam sayısının yarısından bir fazlasıdır. Birinci toplantıda çoğunluk yeter sayısı sağlanamaz ise, en az bir hafta sonra yapılacak ikinci toplantıda çoğunluk yeter sayısı aranmaz. Çoğunluksuz toplantı yeter sayısı, MİV-SAN Yönetim Kurulu asıl ve yedek üye sayıları toplamının iki katıdır. Bu husus ve çoğunluksuz ikinci toplantı tarihi, birinci toplantıya ait ilan ve üyelere gönderilecek çağrı yazısında belirtilir.
Toplantı yeter sayısı sağlandığı tespit edildikten sonra Genel Kurul üyeleri arasından bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir Yazman seçilerek Divan Heyeti oluşturulur. Divan Başkanı ve Yardımcısı Genel Kurulu yönetir, Yazman görüşülen hususları tespit eder, alınan kararları tutanak haline getirir, tutanak Divan Heyeti tarafından imzalanır. Genel Kurul toplantısına gelemeyecek üye, yerine vekil atayabilir. Vekil ataması başka bir Genel Kurul üyesine verilecek vekâletname ile gerçekleşir. Genel Kurul üyesi sadece bir Genel Kurul üyesini vekil olarak temsil edebilir.
Genel Kurulun olağan toplantılarında Yönetim Kurulunca hazırlanan ve Genel Kurulca kesinleştirilen gündemdeki konular görüşülür. Olağanüstü toplantılarda ise Olağanüstü Genel Kurul çağrısında belirtilen gündem dışı konular görüşülemez. Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
MADDE 8.
Divan Heyeti, kesinleştirilen Genel Kurul gündemindeki maddelerin sırası ile görüşülmesini sağlar ve kararları tutanağa bağlayarak imzalar. Genel Kurul’da Kararlar; toplantıda hazır bulunun genel kurul üyelerinin salt çoğunluğu ile alınır. Alınan kararlar Mimarlık Vakfı senedinde belirlenmiş olan kuruluş amaçları ile çelişemez. Seçimli Genel Kurul toplantılarında MİV-SAN Aktif Üyeleri arasından yedi asıl, yedi yedek üye iki yıl için seçilerek MİV-SAN Yönetim Kurulu oluşturulur. Yönetim Kuruluna yedi asıl ve yedi yedek üye sayısından fazla aday olduğu anlaşılır ise seçimler gizli oyla yapılır. Aksi takdirde açık oylama ile Yönetim Kurulları belirlenir. Gizli oyla seçim yapılması halinde oy pusulalarının mühürlü olması gereklidir. Ve pusulalar bir sonraki Genel Kurula kadar saklanır. Oy pusulalarının sayımı ve tasnifini Divan Başkan Yardımcısı ile Yazman birlikte yaparlar. Genel Kurul Tutanağı ve ekleri yeni seçilen Yönetim Kurulu üyelerine teslim edilir.
MADDE 9. Genel Kurulun görev ve yetkileri:
- MİV-SAN’ın gelir ve giderlerine ait kesin hesapları, geçmiş yıl için kabul edilmiş bütçe ile gerçekleştirilmiş gelir gider karşılaştırma tablolarını ve gelecek yıllara ait önerilen projeleri değerlendirmek ve uygun bulunan projelere göre hazırlanan tahmini bütçe üzerinde görüş bildirmek ve yerinde görürse onaylamak.
- MİV-SAN Üyelerinden alınacak yıllık ödenti miktarını belirlemek.
- MİV-SAN’ın ana amacına uygun olarak üyeler arası yardımlaşmayı sağlama üzere ihtiyaç sahibi aktif üyelere yapılacak yardım kalem ve miktarlarının alt ve üst sınırlarını belirlemek,
- MİV-SAN varlıklarının işletilmesi veya diğer hususlar ile ilgili olarak Yönetim Kurulunca sunulan konularda görüş belirtmek, önerilerde bulunmak,
- Yönetim Kurulunca hazırlanmış yıllık ve beş yıllık çalışma programlarını görüşüp, onaylamak,
- MİV-SAN Yönetim Kurulu faaliyetlerini değerlendirmek ve uygun bulması halinde Yönetim Kurulunu ibra etmek,
- MİV-SAN Yönetim Kurulu üyelerini iki yıl için seçmek,
YÖNETİM KURULU
MADDE 10. Seçilen Yönetim Kurulu Üyeleri ilk toplantılarında Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri arasından Başkan, Başkan Yardımcısı, Sekreter Üye ve Sayman Üyeyi belirleyerek görev bölümü yapar. Görev bölümü ve Genel Kurul tutanağı bir yazı ile MİV’e bildirilir. MİV Yönetim Kurulu, MİV-SAN yeni yöneticilerinin imza sirküleri çıkartabilmesi için Yönetim Kurulu kararı alır.
Herhangi bir durumda Yönetim Kurulunda eksilme olması halinde, yedek üyeler, sırayla Yönetim Kurulu asıl üyesi olarak davet edilir. MİV-SAN Yönetim Kurulu Yürütme Üyeleri arasından bir üyenin istifası halinde, MİV-SAN Yönetim Kurulu asıl Üyelerinde değişim olması nedeniyle yeni oluşan MİV-SAN Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri arasında yeni bir görev bölümü yapar. Bu durumda MİV-SAN Başkan, Bakan Yardımcısı, Sekreter ve Sayman Üyelerin belirlendiği Yönetim Kurulu Kararının MİV’e iletilmesi gerekir. MİV-SAN YK kararının esas alarak MİV’in de YK kararını yenilenmesi gerekir. Herhangi bir gerekçeyle asıl üyelik görevini kabul etmeyen yedek üyelerin istifa etmesi beklenmez. Yedek üyelerin çağrılmasına rağmen katılmamaları halinde Yönetim Kurulu üye sayısının dört kişinin altına inmesi durumunda onbeş gün içinde Olağanüstü Genel Kurul daveti yapılır.
MADDE 11. MİV-SAN Yönetim Kurulu Başkanı tarafından temsil edilir. Üçüncü Şahıslar ve Bankalar nezdinde ise Başkan, Başkan Yardımcısı, Sekreter ve Sayman Üye den en az ikisinin imzası gereklidir. Başkanın bulunmadığı zamanlarda Yönetim Kurulu toplantılarına Başkan Yardımcısı başkanlık yapar.
MADDE 12. MİV-SAN Yönetim Kurulu en az ayda bir kere toplanır. MİV-SAN Başkanı gerektiğinde Yönetim Kurulu’nu toplantıya çağırabilir. Toplantılara Yönetim Kurulunca kabul edilen ve bir özrü olmaksızın üst üste üç defa katılmayan üyenin Yönetim Kurulu üyeliği düşer. Yerine seçilmiş yedek üyeler sırayla davet edilir. Yönetim Kurulu kararları, toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Kararlar Yönetim Kurulu karar defterine geçirilir ve imzalanır.
Mimarlık Vakfı Yönetim Kurulu üç ayda bir MİV Bileşenleri ile ortak Toplantı düzenlemeyi ilke edinmiştir. MİV Yönetim Kurulu ve/veya MİV Başkanının ortak toplantı yapılması davetlerine MİV-SAN Yönetim Kurulu Üyelerince uyulur. MİV Yönetim Kurulu MİV-SAN çalışmalarını izlemek üzere bir gözlemci atayabilir. Bu gözlemci MİV-SAN yönetim kurulu toplantılarına davet edilir ve katılır. Ancak oy kullanamaz.
MADDE 13. Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri:
- MİV-SAN’ın amaçlarının gerçekleşmesi için çalışma programları hazırlamak, hazırlanan programları Genel Kurul onayına ve MİV in bilgisine sunmak.
- Mimarların MİV-SAN’a üye olmalarını sağlamak. Bu amaçla etkinlik düzenlemek ve/veya yapılan Mimar etkinliklerine katılarak MİVSAN ı tanıtmak.
- Yeterli maddi, mali kaynak yaratıldığı takdirde MİV-SAN üyelerine emeklilik hakkı kazandıracak girişimlerde bulunmak.
- Üye borç ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.
- Çalışma programında yer alan aktivitelerin gelir getirme amaçlı olduğunu göz ardı etmeden gerektirdiği harcamaları yapmak ve genel muhasebe usullerine kayıt altına alınmasını sağlamak.
- MİV-SAN’ın mal varlığının nasıl ve ne zaman ve ne ölçüde kullanılacağı hakkında ilgili yasal mevzuat çerçevesinde MİV Yönetim Kurulunu bilgilendirerek gerekli işlemleri yapmak.
- MİV-SAN’ın para ve para hükmünde olan kıymetlerini en sağlam ve en fazla gelir getirecek şekilde değerlendirerek korumak. Bunun için;
-MİV-SAN kasa mevcudunun günlük ihtiyaçlarını karşılayacak kısmını vadesiz ve geri kalan kısımlarını vadeli olarak milli bankalara yatırmak.
-MİV görüşü alınarak MİV-SAN Genel Kurulu onayıyla devlet tarafından çıkarılan ve milli bankaların kefaleti altında bırakılan tahvilleri satın almak.
-Altın, gümüş vb kıymetli metal hesabı açmak.
– MİV Genel Kurulu onayıyla, MİV-SAN kullanımına uygun yatırım amaçlı, gayrimenkul satın almak.
-Ekspertiz raporları göz önünde tutularak, MİV-SAN Genel Kurulu kararı ve MİV Genel Kurulu Onayı ile özel Şirket hisse senetleri satın almak.
- Personel atamasına ihtiyaç duyulması halinde, pozisyonun iş tanımını, sorumluluklarını, verilecek ücreti Genel Kurul’da onaylanmış bütçeye uygun olarak tespit etmek ve atama için MİV ‘e öneri götürmek, MİV Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe sokmak.
- Mevcut personelin iş akdinin feshi için ise Personel dosyası fesih gerekçesi ile birlikte MİV Yönetim Kuruluna göndermek.
- Yıllık ve beş (5) yıllık çalışma programlarını hazırlamak.
- Bütçe gerçekleşmelerini, bütçe önerilerini ve faaliyet raporlarını hazırlamak.
- MİV-SAN’ın kuracağı tesisler için gerekli yönergeleri hazırlamak ve Genel Kurula sunmak.
- Üyelerin ve mimarların doğal afetler sonucu acze düşmesi, kaza, hastalık ve benzeri durumlarda ortaya çıkan acil ihtiyaçlarının karşılanması amaçlı fon kurmak, bağış toplamaya yönelik kampanyalar düzenlemek.
- Sosyal Dayanışma Fonu’nun geliştirilmesi amaçlı çalışmalar ve etkinlikler yapmak.
- Üyelere yapılacak destek ve yardımların çeşitliliğini artırmak için düzenlemeler yapmak.
- Yardımlardan yararlanma koşullarına ait yönetmelik, yönerge vb taslaklarını hazırlamak Genel Kurul onayına sunmak,
GÖNÜLLÜ ATAMASI
MADDE 14. MİV Kurucular Kurulu Kurumsal üyeleri tarafından önerilen ve MİV yönetim Kurulu tarafından atanan MİV Gönüllüleri MİV-SAN’ın gönüllüsü olarak tanınır.
DENETLEME KURULU
MADDE 15. MİV tüzel kişiliği altında kurulmuş ve faaliyet gösteren MİV-SAN için ayrıca bir Denetleme Kurulu oluşturulmaz. MİV Denetleme Kurulu, MİV-SAN’ı idari ve mali yönden denetler. MİV Denetleme Kurulu, MİV-SAN Genel Kurulu’na, denetleme raporunu sunmak üzere katılır.
MİV-SAN ÜYELİĞİ
MADDE16. Üniversitelerin mimarlık bölümlerinden en az lisans derecesi ile mezun olan mimarlar, TMMOB Mimarlar Odası Üyesi Mimarlar ile TMMOB Mimarlar Odası ve MİV ve Bileşenlerinin mimar olmayan çalışanları da MİV-SAN’a üye olabilirler. Aktif ve Pasif Üyelik olarak iki tür üyelik vardır.
- a) MİV-SAN üyeliği koşullarını zamanında yerine getiren, giriş ve yıllık üye ödentilerini aksatmadan yapan üyeler AKTİF ÜYE olarak tanımlanır. Aktif Üyeler MİV-SAN Yönetmeliklerinde tanımlanan haklardan yararlanırlar. Aktif Üyelik ödenti edimleri zamanında yerine getirildiği müddetçe devam eder.
- b) Yıllık ödenti iki yıl üst üste yapmayan Aktif Üyenin üyeliği askıya alınır. Askıda olan üye PASİF ÜYE olarak tanımlanır. Pasif Üyeler seçme ve seçilme hakkı dahil Aktif üyelik haklarından yararlanamazlar.
ÖDENTİLER
MADDE 17.
- Giriş ödentisi yıllık ödentinin yarısı kadardır. Bir defa ve MİV-SAN Üyelik kaydı sırasında alınır ve MİV-SAN’a irad kaydedilir.
- Yıllık ödenti miktarı her yıl MİV-SAN Genel Kurulunda belirlenir ve MİV-SAN Üyelerine duyurulur. Yıllık ödenti takvim yılını kapsar.
- Giriş ve yıllık ödentiler ödenerek MİV-SAN’a üye olunur. MİV-SAN Aktif Üyesi olanlar üye oldukları tarihten başlayarak, işbu Yönetmelikle belirlenen haklardan yararlanır.
- Yıllık ödenti en geç ait olduğu yılın 31 Aralık tarihine kadar ödenir. Üyenin Yıllık ödentiyi İki yıl üst üste ödemediği takdirde MİV-SAN üyeliği askıya alınır. Bu durumdaki üyeler kayıtlarda MİV-SAN Pasif Üyesi olarak işlem görür.
- Kendisine yazılı uyarı yapılmasına rağmen üçüncü yılın sonuna kadar yıllık ödentisini ödemeyen üyenin üyeliği sona erdirilir. MİV-SAN’a yaptığı ödemeler MİV-SAN’a irad kaydedilir. MİV-SAN üyeliği borç nedeniyle sona eren kişi yeniden üye olmak isterse;
Pasif üyeliği süresince ödemediği toplam aidat borcunu %25 fazlasıyla ödemek ve MİV-SAN’a yeni üye kaydı koşullarını yerine getirmek zorundadır. Giriş aidatı ve yeniden üyeliğinin başlatıldığı yıla ve gelecek yıllara ait yıllık aidatı da ödemek zorundadır. Bu durumda olan MİV-SAN üyeleri başvuru tarihinden başlamak üzere beş yıl süre ile Aktif Üyelere tanınan haklardan yararlanamaz. Beş yıl dolmadan MİV-SAN Üyeliğinden ayrılma talebinde bulunmaları halinde kendilerine herhangi bir ödeme yapılmaz. MİV-SAN’daki birikimleri MİV-SAN’a irad kaydedilir.
- MİV-SAN Pasif Üyeleri birikmiş ödentilerini o yıla ait yıllık aidat miktarı üzerinden yatırmaları halinde yeniden MİV-SAN Aktif Üye sıfatını alır. Yönetmelikle belirlenen haklardan yararlanır. MİV-SAN Üyeliği askıda olanlar, askı süresince MİV-SAN Pasif Üyesi olarak kabul edilir ve MİV-SAN’ın aktif üyelerine tanıdığı haklardan yararlanamaz.
- Beş yıl ve daha fazla süre ile ödentilerini yapmış MİV-SAN Aktif üyeleri, MiV-SAN’dan ayrılmak istemesi durumunda birikimleri aşağıdaki esaslar dahilinde geri ödenir.
Ödeme yapılacak tarihte geçerli yıllık ödenti miktarı ile yıl olarak tamamlanmış üyelik süresi çarpılır. Bulunan meblağın (%25) yüzde yirmi beşi MİV-SAN varlığını sürdürmek, üyelerine daha yararlı hizmetler vermek , gelirini artıracak yatırımlara kaynak olmak ve işletme giderlerini karşılamak üzere kesilir. Bakiye MİV-SAN üyeliğinden ayrılan aktif üyenin banka hesabına gönderilir.
MİV-SAN üyeliğinden ayrılmak isteyen ancak Üyeliği beş yıldan az süren Aktif Üyeye MİV-SAN dan herhangi bir ödeme yapılmaz ve birikimi MİV-SAN’a irad kaydedilir.
- h) Beş yıl hesaplamasında Pasif Üyelikte geçen süre dahil edilmez.
YARDIM TÜRLERİ ve YARARLANMA KOŞULLARI
MADDE 18. MİV-SAN, Aktif üyelerine aşağıda belirtilen durumlarda ve koşullarda yardım yapar.
- MİV-SAN; sosyal yardım, soysal destek ve kredi desteğini yıllık toplam aidat gelirinin %15’i kadar yapar. Bu yardım ve desteklerin dağılımı konusunda yönetim kurulu yetkilidir.
- Üyenin Ölümü halinde yakınlarına yapılan yardım:
– Lehdar Yardımı: Üyenin vefatı halinde Üye tarafından belirtilmiş ise lehtarlarına, belirtilmemiş ise veraset ilamında yer alan yasal varislerine tek kerelik ödenen yardımdır. MİV-SAN Aktif Üyesi olması ve son olarak ödediği yıllık ödenti bedeli dikkate alınır. Belirlenen ödenti bedeli ile yıl olarak tamamlanmış üyelik süresi çarpılarak MİV-SAN ölüm yardımı hesaplandıktan sonra çıkan bedele SGK tarafından “ vefatın gerçekleştiği yıl için” belirlenmiş cenaze yardımı bedeli eklenmesi ile Lehdar’a ödenecek ölüm yardımı toplam bedeli belirlenir. Belirlenen toplam ölüm yardımı bedelinden MİV Senedinin XVIII. Maddesinde belirtildiği gibi (%25) yüzde yirmi beşi MİV-SAN varlığını sürdürmek, üyelerine daha yararlı hizmetler vermek, gelirini artıracak yatırımlara kaynak olmak ve işletme giderlerini karşılamak üzere kesilir ve bakiye Yönetim Kurulu kararı ile Lehdar’a ödenir.
- Kaza, hastalık ve benzeri durumlarda ortaya çıkan acil ihtiyaçlar için üyeye yapılan yardım:
- Sosyal Yardım: Afet, kaza, sakatlık, ağır hastalık, iş göremezlik ve benzeri durumlarda ortaya çıkan acil ihtiyaçlar için güncel yıllık ödentisinin on (10) katı kadar tek seferlik sosyal yardım ödemesi Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Ancak ödenecek yardım bedeli; ödeme yapılacak tarihte geçerli yıllık ödenti miktarı ile yıl olarak tamamlanmış üyelik süresi çarpımı ile hesaplanacak bedelin %75’inden fazla olamaz. Bu miktar gelecekte ortaya çıkacak haklardan mahsup edilir.
- Geri dönüşlü kredi ve yardımlar:
- Kredi desteği: Kredi desteğinin toplam yıllık bütçesi; Madde 18 (a) bendine göre belirlenir. Aktif üye olarak beş yılını doldurmuş MİV-SAN Aktif Üyeleri için geçerli olan kredi desteğinin miktarı ve geri ödemesi MİV-SAN Kredi Yönetmeliğindeki esaslara göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Kredi geri ödeme taksitlerinin aksaması halinde yazılı uyarıda bulunularak Üyelik askıya alınır. Kredi borcunun bir yıl içinde tamamlanmaması halinde Üyeliği düşürülür. Üyenin MİV-SAN kayıtlarına göre geri kalan birikimi MİV-SAN’a irad kaydedilir.
MİV-SAN Yönetim Kurulu, her yıl kredi talebinde bulunan Üyeye verilecek kredi üzerinden alınacak MİV-SAN’a destek bedeli için verilen kredi miktarına uygulanacak oranı belirler. Kredi ödemesi yapılan üyeler, aldığı kredi geri ödemesiyle birlikte MİV-SAN destek bedelini ödemeyi peşinen kabul eder.
– İndirim ve Öncelikler: Süreli veya sürekli olarak gerçek veya tüzel kişiler ile MİV ve/veya Yönetiminin işbirlikleri çerçevesinde Üyelere sunulan avantajlardır.
- İşbu Yönetmelikle belirlenen yardımlardan, MİV-SAN Aktif Üyeliği devam edenler yararlanır. Ayrıca; Bu maddenin uygulanmasında Madde 12 (m) bendinde tanımlanan acil ihtiyaçlar dikkate alınır.
- Yardımlar MİV-SAN Yönetim Kurulu kararıyla yapılır.
- Yardımlar; MİV-SAN Yönetim Kurulu tarafından hazırlanıp, MİV-SAN Genel Kurulu tarafından onaylanmış ve MİV Yönetim Kurulunca kabul edilmiş yönetmelik ve yönergeler uyarınca yapılır.
- Kredi desteği uygulaması MİV-SAN Kredi Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.
MİV-SAN BÜTÇESİ
MADDE 19. MİV-SAN Gelir ve Giderleri aşağıda gösterilmiştir.
MİV-SAN gelirleri:
- Giriş ödentileri
- Yıllık ödentiler
- İlgili Yönetmelik gereği MİV-SAN Aktif üyelerine ve/veya lehdarına yapılacak ödemelerden; MİV Senedinin XVIII. Maddesine uygun olarak (%25) yüzde yirmi beş, MİV-SAN varlığını sürdürmek, üyelerine daha yararlı hizmetler vermek, gelirini artıracak yatırımlara kaynak olmak ve işletme giderlerini karşılamak üzere kesilecek bedeller,
- Önceki yıllardan kalan birikmiş ödentilerin tahsilatından,
- MİV-SAN Kredi sözleşmesine uygun olarak, kredi kullanan MİV-SAN Aktif üyesinin ödeyeceği MİV-SAN destek bedeli,
- Nema ve değerli metal gelirleri
- MİV-SAN kuruluşlarından elde edilecek gelirler
- Sosyal aktivitelerden elde edilecek gelirler,
- MİV-SAN Sosyal Dayanışma Fonuna yapılan bağışlar
- Hediyelik eşya vb. malzemelerden elde edilecek gelirler
- Satın alınacak fon, tahvil, değeli madenler satışından elde edilecek gelirler
- Menkul ve gayrimenkul satış gelirleri
MİV-SAN Giderleri:
- MİV-SAN sosyal proje geliştirilmesine yönelik giderler
- İşbu Yönetmelikle belirlenen yardımlar ve destekleri için yapılan ödemeler
- Tanıtım ve faaliyet giderleri
- Personel giderleri
- Mimarlık Vakfı’nın faaliyet giderlerinden MİV-SAN ile ilgili olan giderler (Kira, diğer sarflar, benzeri tüm faaliyet giderleri)
- MİV YK tarafından uygulanan temsil ve benzeri giderlerinin MIV-SAN’a yansıyan payları
- Sosyal Yardımlar, Geri Dönüşümlü Krediler ve Aktif Üye Ölüm Yardımları,
- Yönetmeliğe uygun olarak Sosyal Dayanışma fonundan ihtiyaç sahibi MİV-SAN Üyesi olmayan mimarlara yapılan yardımlar
MİV-SAN’IN YAPACAĞI SOSYAL HİZMETLER
MADDE 20. MİV-SAN, amacını gerçekleştirebilmek, mevcutlarını işletebilmek, nemalandırabilmek ve üyelerine yarar sağlayabilmek için aşağıda belirtilen hizmet ve faaliyetlerde bulunur. MİV-SAN bu hizmetleri işbu yönetmelik ve Mimarlık vakfı senedi hükümlerine ve onaylanmış Yıllık ve beş (5) yıllık çalışma programına ve onaylı bütçe göre yapar.
- a) Üyelere yapılacak yardım ve hizmetlerin kaynağını oluşturmak amacıyla, taşınır ve taşınmaz mallar edinmek, her türlü tahvil ve ortaklık payları satın almak, bunları satmak veya başkalarına devir, rehin ve ipotek etmek,
- b) Yatırım amaçlı borçlanmak,
- c) MİV Yönetim Kurulu kararı ile gerektiğinde, MİV-SAN alacaklarının tahsilâtını kolaylaştırmak için kendi lehine rehin ve ipotek tesis etmek,
- d) Mevcutlarından bir kısmını, gelişmeye uygun yerlerde, en fazla gelir temin edecek şekilde satın alınacak veya yaptırılacak taşınmazlara tahsis etmek,
- e) Öğrenci yurdu, misafirhane, huzurevi, özel okul, özel hastane gibi ortaklarının sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak veya gelir getirecek tesisleri kurmak, bu tesislerin bünyesinde kantin, büfe, kafeterya, kreş gibi hizmet birimlerini oluşturmak ve işletmek,
- f) Gerektiğinde MİV-SAN personelini, MİV-SAN hizmetleri ile ilgili olarak yetiştirilmek üzere eğitim, kurs, staj ve seminerlere göndermek,
MİV Yönetim Kurulu kararı almak kaydıyla bu madde kapsamında ortaklara verilecek borçların türleri, miktarları ile hizmetler ve diğer hususlar hazırlanacak Yönergelerle düzenlenir.
YASAL ÇERÇEVE
MADDE 21. İşbu Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı (MİV-SAN) Yönetmeliği, Mimarlık Vakfı senedinin 3. ve 14. madde (m) fıkrası gereğince hazırlanmıştır.
KARAR YETKİ VE SORUMLULUK
MADDE 22. Bu Yönetmelikle, 1997 yılında kurulmuş olan ve Mimarlık Vakfının amaçları arasında bulunan mimarlar arasında dayanışma ve yardımlaşma işleyişini yürütmek Mimarlık Vakfı Yönetim Kurulu adına yönetmek amacıyla, işbu yönetmelik esaslarına göre MİV-SAN kurulları oluşturulmuş ve yetkilendirilmiştir.
İşbu Yönetmeliğin uygulanmasında MİV-SAN Yönetim Kurulu, tüm kararlarında ve tasarruflarında, MİV’in kuruluşuna dayanak teşkil eden yasa, MİV senedi ve mevzuat çerçevesinde, MİV Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
YÜRÜRLÜK
MADDE 23. Mimarlık Vakfı Yönetim Kurulu’nun 11.09.2024 tarihli 2024/7 sayılı kararı ile işbu yönetmelik onaylanmış ve onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir.
İşbu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle MİV Yönetim Kurulu’nun 29 Nisan 2015 tarihli kararı ile değiştirilmiş ve aynı tarihte yürürlüğe girmiş olan Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliği ve kuruluşundan itibaren iş bu yönetmelik yürürlük tarihine kadar Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı adına düzenlenmiş tüm yönetmelikler yürürlükten kalkmıştır.