MİMARLIK VE TOPLUMSAL MÜCADELEYE ADANMIŞ BİR YAŞAM: MARGARETE SCHÜTTE LİHOTZKY

Margarete Schütte-Lihotzky (1897-2000), geçen yüzyılın siyasal gelişmeleri ve mimarlık etkinlikleri içinde önemli konumlarda yer almış, direniş ustası bir kadın. Avusturya'nın ilk kadın mimarı. Ülkesinin dışında Almanya'da, Sovyet Birliği'nde, Bulgaristan'da, Çin'de, hatta Küba'da çalışmış. Rasyonel mimarinin başarılı örneklerini vermiş. Geçen yüzyıl konutlarında uygulanan minimal ölçülerdeki "Frankfurt Mutfağı"nın tasarımcı olarak tanınıyor.

Eşi mimar Wilhelm Schütte ile birlikte yolları 1937-1938 yıllarında Türkiye'ye düşer. Milli Eğitim Bakanlığı, Nazizm'den kaçan onlarca bilim insanı gibi onlara da iş olanağı sağlar. Ama Margarete Schütte-Lihotzky kısa bir süre sonra, üyesi olduğu örgütün çağrısına uyar ve Nazizme karşı verilen mücadeleye katılmak üzere ülkesine döner. Çok geçmeden Viyana'da Gestapo tarafından yakalanır. Arkadaşları idam edilir, Grete hapis cezasına çarptırılır. Savaşın bitiminde, kapatıldığı toplama kampından kurtulan Grete, yaşamının son günlerine kadar mesleğinin yanı sıra toplumsal eşitlik ve barış mücadelesini sürdürür.

Bu dirençli insanın yaşamını Zafer Akay, Arif Şentek ve Viyana'dan Birtan Karain anlatacak.