MİMARLIK, SANAT, EDEBİYAT VE ELEŞTİRİ ÜZERİNE

Mimarlık Vakfının 2021 Yılı Mekan Sanat Kültür Söyleşilerinde bu kez mimari ve sanatsal üretimlerinin yanı sıra yazılarıyla da mimarlık ortamına önemli katkılar sunan Hüseyin Yanar ile söyleşeceğiz. Yanar’ın çok yönlü mimari kişiliği ile bağlantılı olarak mimarlık, yazın ve eleştiri olguları arasındaki ilişkilere bakışının ele alınacağı söyleşide, kendi üretimleri üzerinden, bu çoklu mecralar arasında kurduğu bağlar ve bu bağlar arasındaki düşünsel arka plan ve deneyimler açığa çıkarılmaya çalışılacaktır.

Mimarlık ortamında istisnai bir profil çizen Hüseyin Yanar’ın çeşitli dijital ve basılı platformlardaki metinleri üzerinden yürütülecek söyleşide, bu metinler arasındaki ortak temalar ortaya konacak ve bu temaların sanatsal ve mimari işlerindeki yansımalarının izlerinin sürüleceği bir rota izlenecektir.

Hüseyin Yanar: İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ) Yüksek Mimarlık Bölümü’nü “Üstün Başarı” ile bitirdi. Orada akademisyenliğe başladı, “Ritim” ile ilgili doktorasını tamamladı ve Yardımcı Doçent oldu. Aynı konuda ön tezi olan MPhil’i yaptığı Oxford Mimarlık Okulu’nda (Oxford Brookes Üniversitesi) daha sonra stüdyolar yönetti, dersler verdi. Finlandiya’nın önde gelen Mimarlık ve Sanat Okullarında hocalık yaptı. 2013-2014 yıllarında Güney Kore’deki Dong-eui Üniversitesine davet edildi, Associate Professor ünvanı aldı. Akademik yaşamını Tampere Üniversitesinde sürdürmekte ve Helsinki’de Orpheus North Architects isimli stüdyosu bulunmaktadır.

Murat Çetin: Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde, doktorasını İngiltere'de Sheffield Üniversitesi'nde tamamladı. Balıkesir, Yeditepe ve Suudi Arabistan'da Kral Fahd Üniversitesi'nde görev yapan Çetin; yapı, malzeme, proje, tarihi çevrede yeni yapılaşmalar konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Kent ve kentsel dönüşüm konularında kuram ve uygulama çalışmaları da olan Çetin, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesi.

Katılım herkese açık ve ücretsizdir. Link bilgileri Mimarlık Vakfı İnstagram profilindedir.