FARKLI COĞRAFYALAR, FARKLI DENEYİMLER, YARIŞMALAR VE KENTSEL MEKAN

Kentsel mekanın biçimlendirilmesinde, geleceğin mimarisinin araştırılmasında, yarışmalar tüm eksiklikleri ve handikaplarına rağmen halen önemli yöntemlerden biri olarak görülüyor.

Mimarlık Vakfı’nın 2021 yılı “Mekân Sanat Kültür Söyleşileri”nin üçüncüsünde; farklı coğrafyalardan meslektaşlarımızla yarışmalar üzerine konuşacağız. Farklı coğrafyalar ve kentsel kültürlerde; yarışmaların nasıl görülüp nasıl ele alındığını, mimarlık ve yerleşim kültürüne katkıları ve çekinceli yönlerini, alt türlerini, artı ve eksilerini, yerel ve uluslararası ilginç örneklerle birlikte tartışacağız:

▪ Farklı coğrafyalardaki mimarlık ortamlarında, yarışmalara bakış, kentin ve mimarlığın biçimlendirilmesinde verilen önem nedir? Yarışmalar dışında kullanılan yöntemler ve getirdikleri sonuçlar nelerdir?

▪ Yarışmalar kentsel mekanın biçimlendirilmesi için her zaman demokratik bir yöntem midir? Farklı türleri ve yöntemlerin artı ve eksileri nelerdir?

▪ Yarışmaların mimarlık ve kent kültürüne katkıları nelerdir? Geleceğin mimarlığının arayışında yarışma yönteminin katkıları, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

▪ Yarışmalar mimarlık ve kentsel mekan niteliğinin yükselmesini mi sağlar, yoksa ortalamanın belirlenmesini mi?

Ayşin İPEKÇİ ​​-​Köln/Almanya Ercan AĞIRBAŞ​​Maskat/Umman Kerem ERGİNOĞLU​​İstanbul/Türkiye Orhan AYYÜCE​​Los Angeles/ ABD

Moderatör:​​​H.Sinan OMACAN